Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2018 07:23 - Казусите - практически съвети (част 1)
Автор: lawyers Категория: Други   
Прочетен: 1977 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като в предната статия разкрих някои свои наблюдения по отношение на провеждането на първата фаза на изпита - в настоящия материал ще наблегна на втората - решаването на казуси.
Преди всичко - поздравления. Ако сте в списъците на кандидатите, допуснати до втората част на изпита, то имайте предвид, че Вие сте един на четирима или петима (само около 20-25% от кандидатите успешно се справят с теста).
Това е от една страна, от друга обаче, няма никакво значение, че сте преодолели теста, ако не се справите с казусите. В адвокатския изпит всяка следваща фаза е елиминаторна, т.е., за да се премине напред, е нужно успешно преодоляване на текущия етап. С други думи, ако казусите или устния изпит се окажат твърде непосилни за Вас, то при следващото Ви явяване на изпита, ще започнето отново от теста, без значение, че веднъж вече сте се справяли с него.

Лайт мотивът на настоящия материал е: Няма време!
Въпреки че в сравнение с теста, за решаването на казусите разполагате с час повече, времето се оказва недостатъчно. Необходимо е да сте организирани и стегнати, както в прочитането, така и в писмения си изказ, за да се вместите в двата часа

Съвет № 1. Научете се да работите със законите.
В академичното си образование най-вероятно не всеки преподавател Ви е "открехнал" за това (което, апропо, е една от най-големите слабости на юридическите ни факултети), че като бъдещи практици е потресаващо важно предварителното запознаване и умение за работа със законите. Ако тепърва на изпита изследвате съдържанието на НПК или търсите изпълнителното производство в Глава Изпълнение от ЗЗД, то това може сериозно да Ви забави.
Разбира се, че всеки има по-силни и по-слаби правни отрасли. Но все пак при подготовката си - работете със законите. Търсете правната уредба първо в сборниците с нормативни актове, а след това четете теория - по този начин ще придобиете знание за систематичното разположение на всеки институт на правото, което по време на изпита ще Ви спечели време за разсъждаване.

Съвет № 2. Не пишете пространна чернова.
Ако си правите план, че ще успеете да препишете на чисто размишленията си в края на изпита, така че да им придадете красив и прилежен вид за проверяващите (което извън съмнение е от значение), направете си добре сметката.
В моя случай аз изписах общо 12 страници белова, като ползвах черновата за изграждане на план и записки (guidelines).
Технически, скоростта, с която повечето хора преписваме (а не създаваме!) текст сравнително бързо и четливо е 4 страници за около 30 минути (направете си този експеримент у дома). Т.е., ако имате развити 10 страници чернова, това ще Ви отнеме повече от час, което на изпита драматично ще изяде от времето Ви за разсъждения.

Съвет № 3. Започнете с по-лесния казус.
Убеден съм, че всеки има предпочитания за това дали ще практикува в гражданскоправната или наказателноправната сфера. В този смисъл, ако наказателното право за Вас е по-познато, започнете с наказателния казус. По този начин ще използвате първия час - час и половина, докато сте по-фокусирани и съсредоточени, за да бъдете максимално ефективни и ако евентуално успеете да приключите за по-малко от 2 часа, ще си направите огромна услуга по отношение на фактора време за решаване на втория казус.

Съвет № 4. Носете си часовник.
Кратко и ясно. Със сигурност няма да Ви позволят да си извадите телефона, а да разчитате за информация от страна на квесторите, според мен е нецелесъобразно.
Необходимо е да имате представа как се движите и колко време ви остава. Дори и да просрочите и да навлезете в третия час преди решаването на първия казус - запазете спокойствие - постепенно ще наваксате,

Това е засега.
Коментирайте, споделяйте, питайте във фейсбук станицате ни - Адвокатски изпит








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers
Категория: Други
Прочетен: 61291
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930