Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2018 14:35 - Устния изпит - запазете спокойствие
Автор: lawyers Категория: Други   
Прочетен: 2017 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В поредната статия в помощ на кандидат-адвокатите, ще опитам да предам своя опит от провеждането на устния изпит.

Водени от спомена за начина, по който минаваха устните фази от семестриалните и държавните изпити, повечето кандидати имат опасението, че третата част от изпита за адвокати ще е най-трудна, съответно отделят твърде много време и усилия за подготовка. За щастие не е така. 

По мое мнение, допуснатите до устната част на изпита е добре да имат предвид следното:
- бъдете готови да говорите по всеки въпрос - абсолютно всички въпроси от конспекта могат да ви се паднат - независимо, че някои от тях са базови и фундаментални за правото, а други касаят сравнително по-малък клон или правен отрасъл, то тежестта им на изпита е една и съща. 
- учете същественото - не е нужно да познавате в детайли доктрината и практиката по всеки въпрос (разбира се, че е предимство и прави силно впечатление, ако ги познавате), но честно казано, малко от нас могат да се похвалят с подобни всестранни познания.
- във връзка с горния съвет - няма да имате време за пространни анализи - нито за записки, нито за говорене - както вече споменах - ще ви питат основното - дефиниции, определения, фактически състав и пр.
- ще Ви изпитва само един член от Комисията - може стратегически да изчакате първите излезли, за да получите отзиви кой как изпитва - поначало всички са добронамерени и дават кредит на вярното, което чуят.
- ставате (сядате) и говорите там, откъдето сте си изтеглили въпросите (едновременно биват изпитвани петима), като редът на теглене на въпроси е определящ и за реда на явяване. 
- допълнителни и уточняващи въпроси е възможно да бъдат зададени (възможно е и да не бъдат), но те ще са само по конкретния билет, който сте изтеглили. Липсва психически натиск (пресинг) или заяждане.
- ако не сте подготвен по конкретен въпрос - спокойно. Помолете да си изтеглите друг. Ако Ви откажат - то незнанието Ви не означава автоматично, че ще сте скъсан/а, тъй като оценката Ви се формира комплексно от трите въпроса. 
- получавате право да започнете с въпроса, който Вие решите - естетствено, че е добре да направите силно първо впечатление и да покажете още отначало, че закономерно стоите на мястото, на което сте.
- говорете и се упражнявайте да говорите чисто, без големи паузи на книжовен български, като включите необходимия минимум от юридическа лексика.

В заключение устния изпит продължава между 7-12 минути (и за трите въпроса общо), като лично аз не видях скъсани колеги. Разбира се, че съм чувал за такива, но да си го кажем честно - ако не отговорите на изтеглените въпроси или го направите грешно, то няма как да разчитате на успех.

За всякакви въпроси, свързани с провеждането на изпита за адвокати и младши-адвокати - може посетите фейсбук страницата Адвокатски изпит.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers
Категория: Други
Прочетен: 60994
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031