Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2019 17:46 - Честно за нечестностите на адвокатския изпит
Автор: lawyers Категория: Други   
Прочетен: 2476 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2019 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В първата за новата година статия ще изложа два от големите проблеми, които съпътстват явяването на всеки редови кандидат до изпита за адвокати и младши адвокати.

Липса на официални верни отговори.
Абсолютно след всеки изпит, на който съм се явявал (от 7-ми клас до днес), в рамките на няколко дни официално са били публикувани верните отговори и решения. И така е правилно - това дава възможност кандидатът сам да провери знанията си, да изчисли оценката си и изобщо да се запознае с критериите за оценяване на проверяващата комисия. Е в нашия случай с адвокатския изпит - това не е така. Условията на теста и казусите се дават, забележете, няколко месеца след провеждане на изпита (в списание Адвокатски преглед) - и то без отговори и решения. Верните такива остават "в зоната на здрача", за която само малцина са посветени.
Нещо повече - на кандидата се съобщава (писмено) единствено дали е издържал или не. На мнение съм, че когато получаваме оценка, тя трябва да бъде конкретна (например 81% верни отговори, следовално кандидатът получава оценка "издържал"), като се посочи и как се е формирал съответният процент (например: 57 верни отговора и 13 грешни).
Осъзнавам, че даването на верните отговори при теста, ще принуди комисиите да измислят нови въпроси за всяка сесия, но при положение, че повече от половината въпроси са copy-paste от законите, това едва ли е ча-а-ак толкова трудоемко.
Всичко останало е проява на непрозрачност и създава усещане (не само в мен), че нещо се крие.

Липса на възможност за проверка и оспорване.
Съгласно чл. 17 от Наредба № 2 от 2004г. на ВАдвС (регламентираща провеждането на изпита за адвокати и младши адвокати) писмените материали от изпитите трябва да се пазят 1 месец, след което се унищожават. В цялата Наредба няма и думичка за право на кандидатите да се запознаят с работата си, да прегледат съответната оценка и да видят защо именно такава е поставена.
В момента, в който писмените работите се предадат, остава единствено на съвестта на комисията: 1) това те да бъдат проверени; 2) да бъдат проверени анонимно; 3) да бъдат проверени честно; 4) да се постави коректна оценка; 5) едва след това да се отвори малкия плик и оценката да бъде нанесена в съответния протокол.
В момента това спазва ли се? А дали изброените правила важат за всички кандидати? Кой и с какво го гарантира?

Малко патос за финал.
Умишлено или не, законосъобразно или не - Висшият Адвокатски Съвет вече няколко години подхожда с пренебрежително мълчание към призивите изпитът да се реформира, така че да стане прозрачен. Смятам, че е изцяло в ръцете на адвокатската гилдия, определяща измежду своите членове състава на ВАдвС, да наложи тези промени - въпросът е да го осъзнае и поиска. А дотогава, както и за почти всичко останало - всеки ще се спасява поотделно...


Тагове:   изпит,   съвет,   адвокат,   проблеми,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers
Категория: Други
Прочетен: 61299
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930